Powerplay blev avgörande i Gävle

Publicerad: 2011-10-25 21:34

Brynäs visade varför man toppar statistiken i powerplay då man gjorde de tre första målen i den spelformen. Matchen var målrik och slutade 5-5 efter ordinarie tid och förlängning. Jonas Nordquist blev sedan noterad för den avgörande straffen och gav sitt Brynäs extrapoängen.

Period 1

Perioden inleddes med avvaktande spel från båda lagen, men efter drygt två minuters spel utvisades elitseriedebutanten Daniel Öhrn för  en fasthållning och publiken i Läkerol Arena  vädrade morgonluft då Brynäs normalt är mycket starka i den spelformen.
Mål blev det, men i fel bur med brynäsögon sett för det var Timrå som kontrade in 1-0 genom Matt Murley som fick tom bur att lägga pucken i efter en fin passning av Simon Önerud.
Drygt fyra minuter in i perioden höll Petr Vampola på att utöka ledningen men hakades upp av Jonathan Granström och det blev istället spel fem mot fyra för Timrå.
Timrå fick inte någon ordning på sitt powerplay förrän halvminuten återstod av utvisningen och Brynäs kunde hålla undan.
Piggast i Timrå under den första perioden var ungdomskedjan med Jeremy Boyce, Daniel Öhrn och "veteranen" Simon Önerud (född -88) som ställde till bekymmer för brynäsförsvaret så fort man var på isen.
15.37 in i perioden utvisades Johan Andersson för att ha åkt på brynäsmålvakten Niklas Svedberg och Brynäs fick ett nytt läge i powerplay.
Nu tog det bara 29 sekunder innan kvitteringen satt bakom timråmålvakten Joakim Lundström. Målskytt var backen Ryan Gundersson som på passning av Calle Järnkrok sköt ett skott från blå linjen som letade sig in i mål.
Timrås replik kom omgående och målskytt var Ilkka Pikkarainen som fick passningen av Johan Andersson i mittzonen, avancerade in några meter i anfallszonen och sköt stenhårt i nättaket bakom Svedberg som var chanslös.
Oscar Hedman utvisades kort därefter och hemmalaget fick ännu en möjlighet i numerärt överläge.
1.36 hade gått av utvisningen då Brynäs NHL-hemvändare Mattias Ekholm presenterade sig för hemmapubliken genom att dundra in kvitteringen till 2-2 från blå linjen.
Perioden slutade 2-2 och skotten vanns av Timrå med 7-9.

Period 2

Timrå var lite vassare än hemmalaget i början av den andra perioden och Timo Pärssinen skapade på egen hand två bra lägen men brynäskeepern Niklas Svedberg var med på noterna.
Drygt fem minuter in i perioden var det Johan Andersson som var nära att ge Timrå ledningen, men istället för mål så utvisades Ilkka Pikkarainen 2+2 minuter för hög klubba i det tumult som uppstod framför mål.
Brynäs visade för tredje gången i matchen prov på varför man är Elitseriens bästa lag i powerplay. Direkt på tekningen hamnade pucken hos Jakob Silfverberg som på en målskytts vis stänkte upp pucken ribba in bakom Lundström.
Samme Silfverberg fick kort därefter utgå men en skada i munnen, och det återstår att se om han kommer tillbaka i matchen.
En felpassning av stora mått från brynäsförsvaret gjorde att Mat Robinson och Jonathan Hedström kom helt fri med Svedberg men denne räddade.
Timrå skapade ytterligare en chans strax efteråt men Petr Vampolas skott räddades av Niklas Svedberg som räddat sitt lag vid ett flertal tillfällen så långt.
12.19 in i perioden slog Brynäs på nytt ett felpass som friställde Timo Pärssinen som drogs ner och domaren gjorde tecknet för straffslag.
Petr Vampola klev in för att slå straffen och gjorde inget misstag utan lyfte in pucken med en backhand till 3-3.
Antti Halonen var näste timråspelare till utvisningsbåset och hemmalaget fick ännu ett powerplay knappt tretton minuter in i perioden.
Nu fick man emellertid inte alls till spelet i numerärt överläge utan Timrå kunde enkelt freda sin kasse.
Timrå tog på nytt ledningen i matchen och målskytt denna gång var Jonathan Hedström som tog vara på en målvaktsretur på Yared Hagos skott, som inte var särskilt märkvärdigt och målet får nog sättas upp på annars utmärkte brynäsmålvakten Niklas Svedbergs konto.
Brynäs kvitterade till 4-4 innan perioden var slut och målskytt var Jonas Nordquist som fick en passning av Jonathan Granström tvärs igenom Timrås försvarszon och vispade upp pucken i nättaket bakom Lundström. Pucken studsade ut direkt och domarna valde att videogranska, men det syntes tydligt att pucken var inne.
Skotten var 13-15.

Period 3

Brynäs tog ledningen med 5-4 efter 5.20 genom Daniel Widing som kom åkande genom mittzonen och drog iväg ett inte allt för märkvärdigt skott strax innanför den blå linjen och pucken gick in till vänster om Lundström.
Efter målet bytte Timrå målvakt och Stefan Ridderwall kom in mellan stolparna och fick omgående göra en räddning på Martin Johanssons närskott och fick en bra start på matchen.
Någon minut senare utvisades Martin Röymark för roughing vid en situation utanför Timrås bås och att han inte fick med sig en brynäsare kan tyckas lite märkligt men domarna Persson och Nord var säkra och Brynäs fick ytterligare ett numerärt överläge, denna gång utan resultat dock.
Timrå fortsatte att jaga en kvittering men hemmalaget försvarade sig effektivt över hela banan och gjorde det svårt för gästerna.
Mitt i Timrås försök stack Brynäs upp i en kontring och i ett två mot ett läge hade man sånär utökat till 6-4 men Ridderwall hann med i förflyttningen och räddade Calle Järnkroks skott.
17.58 in i den tredje perioden tog Timrå timeout i ett sista försök att dra upp riktlinjerna för att få till en kvittering.
33 sekunder senare kom så det förlösande 5-5 målet. Målskytt var Martin Röymark som på något underligt vis lyckades få in pucken bakom Svedberg och matchen gick mot en förlängning.

OT

Spelet om extrapoängen blev svängigt och lagen bytte chanser med varandra utan att för den skull hitta fram till några jätteheta möjligheter.
Minuterna gick och straffarna kom allt närmare för att till slut bli ett faktum.

Straffar

Vampola - skott mellan benen och i mål
Wännström - drar Ridderwall och sätter pucken
Röymark - skjuter och prickar stolpen
Nordquist - lägger en backhand mellan benen och i mål
Hedström - skjuter och Svedberg räddar och Brynäs vinner matchen med 6-5.

På torsdag är det åter dags för hemmamatch i E.ON Arena då AIK kommer på besök. Välkomna då.

 
Joachim Sandström
Redaktör Timraik.se
jocke.sandstrom@timraik.se

Period 1
03:30 0-1 Matt Murley SH1 (Simon Önerud, Elias Granath)
16:05 1-1 Ryan Gunderson PP1 (Calle Järnkrok, Johan Larsson)
17:01 1-2 Ilkka Pikkarainen (Johan Andersson)
18:55 2-2 Mattias Ekholm PP1 (Jonas Nordquist)

Period 2
05:15 3-2 Jakob Silfverberg PP1 (Calle Järnkrok, Sebastian Lauritzen)
12:19 3-3 Petr Vampola PS
15:41 3-4 Jonathan Hedström (Yared Hagos)
18:20 4-4 Jonas Nordquist (Jonathan Granström)

Period 3
05:20 5-4 Daniel Widing (Martin Johansson, Johan Larsson
18:31 5-5 Símon Önerud (Martin Röymark, Yared Hagos)

OT

Straffar
Jonas Nordquist GWS

Skottstatistik: 29-37 (7-9, 13-15, 7-11, 1-2)

Utvisningar:
BIF: 1x2
TIK: 7x2

Publik: 5332

Powerplay
PP%
1 Brynäs 29,63
2 Linköping 20,00
3 Växjö 18,03
4 Färjestad 17,02
5 Frölunda 15,69
6 HV71 15,52
7 AIK 15,09
8 Luleå 14,58
9 Djurgården 14,52
10 Timrå 13,79
11 Skellefteå 12,07
12 MODO 7,50
RESULTAT
Tisdag 25 oktober
 

E-post: huvudsektion@timraik.se

Kansli: 060-789 10 00

Fax: 060-789 10 01

E.ON Arena

Sportvägen 4

Box 263, 861 26 Timrå

Copyright © 2011-2014 Timrå IK

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB

Design/grafik: A45 Design AB