Timrå klara för SHL - efter kross i match fem
Publicerad: 2021-05-12
Matchrapport
Match fem stod på agendan. Skulle Timrå säkra SHL-spel, eller skulle Björklöven tvinga fram en match sex? Det skulle bli det förstnämnda, utan några som helst frågetecken. Matchen slutade till slut 5-0 och Timrå var därmed klara för SHL-spel 2021/22.

{!A}

Ett lag på isen

Det var en pigg Timrå-öppning och så även en drömstart. Tid 1:13 satte ingen mindre än kapten-Dahlén 1-0 för Timrå. Han följde upp en fin genomåkning, med ett kliniskt avslut.

Det skulle inte bara stå 1-0 tidigt, även 2-0 kom genom Walli Walterholm innan det ens hunnit gå fyra minuter av matchen. Det var Jacob Blomqvist bakom kassen som hittade Walli Walterholm framför mål, som på tennismanér kunde hitta nätet. I samband med målet skadade sig Löven-målvakten Kevin Poulin oturligt, som därefter lämnade isen.

Timrå-maskinen var påkopplat i den första halvleken. Tid 6:00 fick de även matchens första powerplay, efter att Walli Walterholm kommit fri och hakades upp.

Trots att bortalaget stod emot det numerära överläget, var det fortsatt Timrå för hela slanten spelmässigt. Efter periodens powerbreak var skottställningen 9-0.

Med 5:30 kvar av perioden fick Timrå chansen i ett nytt powerplay. Ett betydligt bättre powerplay som spelade i anfallszon i konstanta två minuter, avlossade fem skott och två i virket. Björklövens nyinkomna målvakt Isak Mantler fick även för första gången i matchen presentera sig, när han vid flertalet gånger räddade sitt lag.

Björklöven spelade upp sig något under slutminuterna, men spelade mestadels på utsidan. Det var för övrigt en Timrå-dominerande period med 2-0 på tavlan, och 16-1 i skott.

SHL är nära

Det var inte samma fartfyllda start i den andra perioden som i den första. Timrå hade inte samma spelövertag, samtidigt som vi fick se ett mer energiskt Björklöven.

Timrå skulle fortsätta få med sig utvisningarna, som tidigt in på perioden fick sin tredje i antalet. Ett fortsatt tryck och bra spel i numerärt överläge, men inget mål den gången heller.

Det fanns bara ett lag på isen och det var Timrå IK. Tid 7:06 kom 3-0, ett minst sagt snyggt mål. Albin Lundin tryckte in en retur, efter att Dahlén helt på egen hand tagit sig förbi Löven-försvaret.

Det dröjde inte mer än två minuter innan även 4-0 ramlade in. Om förra målet var snyggt, var detta desto mer turligt. Det var tvåmålsskytten Walli Walterholm som via Löven-målvakten och sedan en båge över honom, fick pucken över mållinjen.

Tid 9:30 fick bortalaget chansen i numerärt överläge för första gången i matchen. En chans att reducera matchen, men som istället blev en utökning för Timrå. I boxplay skickade Albin Carlson in 5-0 i gubbhörnet.

Björklöven fick en ny chans i numerärt överläge. Denna gång hann det bara g¨å 19 sekunder innan de tog en frustrationsutvisning och spel fyra mot fyra. Det beskrev matchbilden väldigt bra. Björklöven försökte och försökte, men till slut rann det över.

Det var inget snack om saken. När Timrå är påkopplade och har bestämt sig för en sak, är de seriens bästa lag. Även om Björklöven spelade något bättre i den andra perioden och skapade några fler målchanser, var det fortsatt aldrig nära. Den inställning som Timrå visade upp, det skriker "vi ska upp till SHL".

Efter två spelade perioder stod det 5-0 till Timrå. Nu väntade en sista period som redan innan var i princip avgjort.

Timrå klara för SHL-spel

Att matchen redan var avgjord, syntes tydligt på samtliga spelare. Det var ett väldigt snällt spel, med lågt tempo och försiktiga lag. Björklöven fick bland annat ett powerplay med sig tidigt in på perioden, utan att vara minsta nära på att näta.

Matchen spelades av, få målchanser skapades. Hetast var ändå Timrå som var närmare en 6-0-utökning, än någon reducering från Björklöven.

För att summera matchen i sin helhet. Med halva den tredje perioden kvar, var skotten hela 36-10.

Med drygt nio minuter kvar spelade Timrå ännu ett powerplay. Trots ytterligare bra spel, gick pucken aldrig in. Trots 5-0 och flertalet numerära överlägen, var målkollumnen fortsatt noll i den spelformen. Men vad gör det när fem mot fem, och dessutom boxplay levererar mål?

Timrå var det starkare laget genom hela matchserien och vinner välförtjänt. Efter 5-0 idag och 4-1 i matcher, står det nu klart att Timrå IK spelar SHL säsongen 2021/22.