Seger i första kvartsfinalen
Publicerad: 2021-03-22
Matchrapport
Det var dags att inleda kvartsfinalspelet, och det skulle göras hemma i NHC Arena då AIK kom på besök för den första av två raka hemmamatcher. Timrå, som avslutade grundserien med en seger mot just AIK, kom ut på isen och visade direkt att man hade laddat för slutspelet under lång tid. Den första perioden var i stora drag Timrås, där man "bara" fick med sig en 1-0-ledning. Den andra perioden, å andra sidan, blev en målmässig islossning där man hittade nätet tre gånger om. I den tredje perioden trubbades Timrås frenetiska offensiv av något, och det handlade istället om att försvara sin ledning. AIK lyckades få en svag puls på matchen efter en reducering i numerärt underläge, men närmre än så kom man aldrig och slutsiffrorna kunde till slut skrivas 5-1.

{!A}

Stark Timråinledning

Det är en tight och aningen fysisk inledning på matchen, där båda lagen visar att de inte tänker ge sina motståndare någonting gratis.

Timrå är ändå laget som öppnar något starkare av de två, och lyckas driva pucken med ett högre tempo och därigenom hitta några halvchanser och komma till något fler skott än gästerna. Och för det ska man bli belönade.

Kvartsfinalseriens första målskytt är ingen mindre än Viktor Lodin som tar tillvara på en retur. Målet föranleds av ett otroligt Albin Lundin-byte, som är som en jakthund i offensiv zon och vinner tillbaka pucken fyra, fem gånger innan han får den till Albin Carlson vars skott Lodin lägger in returen på.

Efter målet gör Timrå ett gediget jobb att hålla AIK ute ur sin zon och låter inte gästerna riktigt komma in och etablera ett anfallsspel. Timrå fortsätter driva pucken och hitta lösningar för att ta sig fram och lyckas hitta en hel del lägen där man får avsluta från positioner mitt i slottet, men nätkontakten uteblir.

När vi summerar den första perioden så har vi en 1-0-ledning, med 11-8 i skott, fördel Timrå.

Trippla Timråkassar

Timrå kommer in i den andra perioden med vind i seglet från den första perioden, och vilken vind det är. Walli Walterholm sprätter upp pucken i första krysset med ett lurigt skott, fint assisterad av Lundin och Westerlund.

Timrå är så här långt matchens lag, och är närmare att utöka sin ledning än att få den reducerad. Lodin har ett superläge efter drygt åtta spelade minuter, fint framspelad av kedjekamrat Olofsson, och målet är helt öppet för ett ögonblick. Skottet kommer dessvärre en tusendel för sent och Endre hinner få dit foten för att rädda Lodins försök.

Efter knappt sexton spelade minuter i den andra perioden kommer matchens första - ja, första - utvisning. Den tilldöms AIK då gästernas Malte Setkov visas ut för en crosschecking, och blir sedermera tilldömd ett matchstraff. Fem minuters powerplay för Timrå att vänta.

Och det dröjer inte lång tid innan Timrå får ytterligare utdelning. Dahlén håller pucken och letar passningsväg, då Lundin placerar sig tätt framför Endre. Dahlén lägger en rapp passning till Lundin som sprätter upp pucken i nättaket bakom Endre. Timrå upp i tremålsledning!

Men det är inte slut där. Återigen är det gubben framför mål som hittar nätet, då Liljewall, framspelad av Lodin, skickar in pucken bakom Endre med 20 sekunder kvar att spela i perioden.

Game, set och match

Timrå har satt sig i en tacksam position inför matchens sista akt och har gett AIK en rejäl utmaning att bita i. Man ger dock AIK lite att jobba med då man drar på sig ett lagstraff för delaying the game några minuter in i perioden. Det efteföljande boxplayet löser man dock med bravur, och när Jacob Olofsson kliver ut från utvisningsbåset har vi fortsatt 4-0 på tavlan.

Sekunder senare så får båda lagen varsin spelare utvisad. För Timrås del är det Madsen som åker ut för en crosschecking, och bortalaget får Oscar Nord utvisad för det som sker i situationen direkt efter, vilket bedöms som en late hit. Fyra-mot-fyra-spelet passerar relativt obemärkt förbi och båda lagen är snart fulltaliga igen.

Utvisningarna fortsätter att komma i denna senare del av matchen, då gästernas Filip Windlert visas ut i två minuter för en hooking och Timrå får chansen att verkligen sätta spiken i kistan. AIK har dock inte gett upp, utan reducerar matchen genom Oscar Nord. Timrå tappar puck på offensiv blå, Nord plockar upp den och sätter fart mot Timrås kasse och får in reduceringspucken.

Med fem minuter kvar att spela så plockar AIK målvakten, i ett försök att komma närmare. Något som Timrå tar tillvara på, då Jeremy Boyce lägger in pucken i gästernas mål efter en spelvändning.

Mer än så blir det inte. Den första kvartsfinalen vinner Timrå med fem mål mot ett. Retur på onsdag, återigen hemma i NHC Arena. Väl mött!