Hattrick i Timrås storseger mot AIK
Publicerad: 2020-02-14
Efter match
Timrå tog emot AIK i NHK Arena denna alla hjärtans dag, och även om kärlek såklart var i luften skulle det också bli en historia om kamp på isen. Timrå sätter prägel på matchen direkt, och av bara farten gör man 6 mål innan slutsignalen ljuder. Sebastian Hartmann stod för ett hattrick och befäster sin storform.

Timrå ångar på direkt

Timrå kommer omgående till matchens första farlighet när Sebastian Ohlsson får pucken på blå efter 25 sekunder och skrinnar fram mot Vikman i AIKs mål, han är nära att bryta sig helt fri men en AIK back är bra med och Ohlsson avslutar med en backhand som inte överlista keepern. Timrå fortsätter sätta prägel på inledningen anfallet efter har man ett fint inspel framför kassen, men skottet går dessvärre utanför. När det gått 2.17 har vi också matchens första utvisning, och det är AIK som åker ut för holding. Med tanke på den explosiva starten från Timrås sida är förväntningarna rätt höga på detta PP. Det dröjer c:a 1 minut innan man får till något ordnat spel, och även då är få spelare i Timrå vän med pucken. Spelet hakas upp och AIK kan rensa ett par gånger när Timråspelarna inte får med sig pucken. De klarar också av underläget utan att mött större trupp. När Timrå är fulltaliga får man till bättre spel och har 2-3 chanser inom loppet av några sekunder, men Vikman är tät så långt i matchen. Matchens hittills farligaste chans kommer efter 6 minuter spelade. Det är Madsen och Ohlsson som i samspel vinner tillbaka pucken offensivt, Ohlsson droppar pucken till Madsen som snärtar till direkt men Vikman gör en riktigt bra räddning. AIK har efter detta några bra chanser och visar Timrå att man inte tänker vara någon slagpåse. Brattström är dock bra med och motar bort ett jätteläge med stöten. Periodens första hälft handlar ändå främst om Timrås offensiv, och de fortsätter ständigt gå på nya anfall där de kommer närmare och närmare ett ledningsmål. AIK fokuserar mer på korta stötanfall, och de kan man komma långt på. Efter 8 spelade minuter kommer AIK anfallandes längs vänsterkanten och ett fint inspel till Kim Tallberg ger honom fri yta framför Brattström, och Timråkeepern måste sträcka ut hela sin längd för att hålla pucken borta, vilket han också gör.

Timrå får efter detta återigen ett flygande anfall där man kommer med förskräcklig fart. Denna gång har man också ett ypperligt läge att ta ledningen när Madsen får pucken fri fram Vikman, han gör också en bra dragning men AIK-keepern står för en fenomenal räddning. Men otur för Vikman och AIK är en stekhet Hartmann snabbt framme och tar tillvara på returen, han hamnar bakom mål men märker att Vikman är ur position efter räddningen och skickar in pucken som vallas in i mål och 1-0 till Timrå! AIK får direkt ett märkligt läge att kvittera då de kommer längs vänsterkanten och drar in en chanspuck som en skymd Brattström inte riktigt ser och den studsar i stolpen bakom honom och ut. Kanske hade det behövts för AIK att göra mål där, för Timrå trummar på med ett självförtroende efter detta som vittnar om att man inte tänker nöja sig med 1-målsledning. Kedja Lööke-Lundin-Dahlén har en sekvens när de spelar runt som att de aldrig har gjort något annat. Det är puckdropp, direktpass och fejkskottpass i ett skeende som inte kan liknas vid något annat än det som i fotboll kallas "samba". Det fortsätter även på detta spår när vi jobbar oss ner mot periodvila, och med 3 minuter kvar att spela av första så har vi sett fina sekvenser från flera kedjor. T.ex. firma Lindberg-Boyce-Berglund som efter grym forecheck lyckas bryta in framför Vikman och är en hårsmån från att få in pucken via första stolpen. AIK är inte helt ofarliga mot slutet, och de får iväg ett par puckar mot Brattström. Men Timråkeepern ser ut att ha spikat igen och är snabbt nere och roffar åt sig ev. returer. När de flesta nog kände att perioden är över så har Timrå ett sista skott, Vikman räddar slaggat men släpper en retur. Vem är inte där och stormar fram med 2 sekunder kvar och slår in pucken? Såklart Sebastian Hartmann som gör sitt andra mål för kvällen. Mycket väl genomförd period av Timrå och 2-0 på tavlan inför andra.

{!A}

Harttrick och målkalas

Den här perioden är det AIK som öppnar med mest speed, och kommer direkt ner i Timrås zon. De har lite svårt att få fast pucken, men de märks att de direkt vill sätta fart ner djupt i Timrås zon och trycka sig fast. Det är dock Timrå som har periodens första riktigt läge när Lundin rundar AIK-kassen och hittar en framstormande Dahlén. Pucken sitter dock i magen på Vikman som kan hålla den för tekning. När vi spelat 3 minuter känns det som att det är lite ombytta roller från första, AIK går hårt i sina anfall medan Timrå har lite sporadiska kontringar. AIK får också med sig en utvisning i dette skede och således ett ypperligt läge för reducering. Speciellt med tanke på det hunger det visat upp i inledningen. AIKs PP börjar inte med någon pondus, men de jobbar sig in och med minuten kvar har de ett riktigt fint spel där Timrås box krymper och de letar passningar över slottet. Man hittar också en riktigt fin sådan men Brattström är blicksnabb mellan stolparna och tillsammans med Vikmans räddning i första är detta matchens räddning! AIK kommer direkt till ett bra läge igen, men Brattström står för ytterligare en benparad. Timrå blir fulltaliga och har helt klart Bratten att tacka att inget mål tillföll. Vi har en något intetsägande period på några minuter innan nästa farlighet tar vid. Då är 7 minuter spelade av andra och Hartmann fångar upp en puck längs blålinjen. Han skrinner förbi en AIK-back och skapar ett 2 mot 1 läge där han har Ohlsson över slottet. Passen sitter som en smäck men Sebastian får inte riktigt träff på pucken och den går utanför, annars hade målet varit öppet.

När klockan närmar sig 10 minuter spelade har Timrå börjat hitta tillbaka till första periodens form. Man anfaller med mer fart och lyckas ta sig igenom tämligen enkelt för att komma till bra inspelsmöjligheter. Dahlén står för en väldigt fin uppvisning när han serverar Lööke framför mål, men Vikman gör en bra räddning. Istället ska vi få se ett hattrick när Madsen kommer skrinnandes längs vänsterkanten 10.13 in i perioden. Han lägger en fin backhand bakåt där han har Hartmann med sig. Sebastian gör precis som han gjorde i första och trycker dit pucken för sitt tredje för kvällen! 3-0 till Timrå och kommer någon kunna stoppa Hartmann? Det blir dock en kalldusch för Timrå ganska direkt efter målet. Det är lite slarv i egen zon, vilket Henrion i AIK tar vara på när han vinner pucken. Han drar iväg den mot en oförberedd Brattström som inte kan hålla pucken och 1-3 sitter för gnaget. AIK får också med sig en utvisning snabbt efter reduceringen, och har återigen ett bra spel där de biter fast pucken i offensiven. Timrås box motar bättre denna gång och lyckas hålla pucken borta från de allra farligaste lägena. Istället när Timrå ska rensa så målskytten Henrion lite för het då han slashar klubban ur handen på Ohlsson, och utvisning AIK. Timrå får spela c:a 1.40 i numerärt överläge när de är fulltaliga men får inte till något riktigt anfall och AIK klarar av även detta numerära underläge bra. Det är AIK som tar initiativ efter utvisningarna och har mer fart framåt än Timrå. Man kämpar riktigt hårt i bortalaget och det är sånär att ge utdelning när 4 minuter återstår av andra perioden då ett skott från slottet tar klockrent i stolpen bakom Brattström. Timrå försöker här ta tillbaka lite momentum. Man biter fast pucken offensivt men det blir långa sekvenser med sargdueller. Till slut bryter man sig loss och när c:a 40 sekunder återstår av perioden rundar Walli Walterholm kassen och serverar en fristående Christoffer Jansson som bara stänker in pucken för 4-1 bakom Vikman. Jämnare period överlag men Timrå får utdelning även i mittperioden.

Utdelning när Timrå ska spela av matchen

Med tanke på avslutet på andra och matchbilden över lag var AIK behövd av ett snabbt mål för att väcka liv i matchen. Att låta Timrå blir för bekväma och kunna spela på sin ledning har man inte råd med i bortalaget. Man är också riktigt nära minuten in i tredje när Bradley i AIK hackar på en retur framför Brattström, som han också får med sig fast bakom mål. Brattström kommer också ur position men hinner komma tillbaka när uppspelet kommer mot en back, och farligheten rinner iväg. AIK fortsätter att ligga på Timrå och man vill inte ge hemmalaget för långa pucksekvenser. Timrå har ett bra anfall efter drygt 3 minuter där avslutet glider längs med mållinjen och är sånär att glida in för 5-1. Timrå drar ner lite på tempot när vi spelat 5.30 och lyckas på så sätt dra isär AIKs annars tighta forecheck vilket gör att man får större ytor att anfalla. Det ska också bli en framgångsfaktor då Timrå med lätthet tar sig in i AIKs zon när vi spelat dryga 6 minuter av tredje. Pucken går upp till Jonathan Carlsson som bombar iväg ett stenhårt slagskott. Sebastian Ohlsson gör ett bra jobb framför mål och skymmer Vikman, som lämnar retur på skottet. Ohlsson är tvärsnabbt framme på returen och rakar in pucken för 5-1 till Timrå! Här märks det att luften går ur AIK något som minuterna efter målet inte lyckas forchecka på samma sätt som i periodinledningen och Timrå cirkulerar pucken utan större bekymmer. Men när vi närmar oss halva perioden spelad så hittar AIK tillbaka till den energin de visat att de har. De vinner också pucken offensivt och ställer Brattström på prov både 1 och 2 gånger. Brattström, som nog gärna hållit nollan, täpper dock igen och ger inte med sig.

När klockan tickat ner mot 8 minuter har spelet öppnat sig på så sätt att lagen anfaller i varannan våg. Farliga lägen uppstår i varenda anfall och om man trodde att matchen skulle stängas igen och spelas av så trodde man fel. Först har firma Lindberg-Boyce-Berglund ett riktigt fint anfall där de är nära att överspela Vikman. Anfallet efter kommer AIK 2 mot 1 och sätter den i stolpen igen! Sedan vänder det någon gång till innan Timrå ska mena allvar. Timrå kommer med fart in offensivt och pucken landar hos Lundin, han ser direkt att Dahlén kommer med bra fart i slottet och hittar bladet på Jonte. Han siktar in sig och trycker upp pucken i krysset för 6-1. Poäng igen alltså för Jonte som ångar på för att vinna poängligan. Timrå har nu hela slutracet i sina händer och spelar med bekvämlighet och självförtroende. AIK gör sitt bästa för att hota men motivationen må ha dött lite vid det sista målet. Man drar istället på sig en utvisning när 2.30 återstår och ger Timrå läge att utöka ytterligare. Powerplay är väl den spelformen som inte verkar stämma för Timrå denna kväll då båda de tidigare försöken varit tafatta, och detta börjar på samma sätt. Först när 40 sekunder återstår av utvisningen får man till något tryck, och då gör man det faktiskt bra. Man hittar bra ytor men det är hela tiden någon centimeter ifrån för att de ska hitta nätet. Sista minuten bärs laget fram av publiken, och när slutsignalen ljuder firar arenan tillsammans Timrås femte raka seger!

Vi visar återigen att vi ger allt i kampen om seriefinalplats, och att vi inte kommer vika oss i första taget. Vi har fått sett otroligt många fina insatser ikväll, och såklart måste vi återigen buga och bocka för Sebastian Hartmann som med sina tre mål bjuder på hockey av högsta klass för tillfället. Tack för allt stöd, nu laddar vi för Västerås borta nästa match!