Information om arrangörsavstängning

12 januari 2020 19:59
Arrangörsavstängning

När Timrå IK arrangerar ishockeymatcher är klubben ansvarig för att ordning och säkerhet upprätthålls.


Om klubben brister i detta ansvar får det allvarliga konsekvenser. Dels kommer en del av våra supportrar att känna otrygghet och i värsta fall undvika att besöka våra matcher. Dels drabbas klubben av ekonomiska sanktioner. Det kan också sägas att ordningsstörningar riskerar att svärta ned det i grunden positiva rykte som vår klubb och våra supportrar har i hockeysverige.

Det är en utmaning att arbeta med ordning och säkerhet i en miljö där många människor upplever starka känslor. Av den anledningen ställs det höga krav på vår personal som ansvarar för dessa frågor. Vi måste tillåta människor att leva ut dessa starka känslor men vi får aldrig tillåta att dessa känslor leder till att andra upplever sig otrygga eller att de rent faktiskt utsätts för våld. Timrå IK står också för sunda och humanistiska värderingar, vilka vi måste försvara när personer hotar dem.

Timrå IK tror på dialog och vi välkomnar därför alla kontakter från supportrar som vill diskutera frågor om ordning och säkerhet på våra arrangemang. Det gäller oavsett om man tillhör Timrå IK Supporterklubb, Rätta Virket eller om man väljer att besöka våra arrangemang utan att vara organiserad.

Som ett led i vårt arrangörsansvar har vi en skyldighet att överväga avstängningar av supportrar vid vissa former av ordningsstörningar. Sådana avstängningar är endast till för allvarligare former av ordningsstörningar. I alla andra fall hoppas vi att vi kan lösa uppkomna problem genom dialog. När vi tvingas till avstängningar ser vi det som ett misslyckande. Vi tvekar dock inte inför dessa beslut när de är nödvändiga.

Den som misstänks för en ordningsstörning som kan föranleda ett beslut om avstängning blir avstängd i avvaktan på ett slutligt beslut. När vi fattar ett sådant beslut är det vår ambition att vi ska ha ett tillförlitligt underlag. Sådant underlag kan vara videoupptagningar, bilder och uppgifter från polis eller ordningspersonal. Den som blir tillfälligt avstängd har möjlighet att lämna sin version av det inträffade. Vid behov hämtar vi in ytterligare bevisning. Timrå IK:s styrelse fattar därefter ett slutligt beslut. När vi bestämmer en avstängnings längd tar vi hänsyn till de regler som finns och vad vi vet om den aktuella händelsen.

I samband med matchen mellan Timrå IK-Modo Hockey 20 december 2019 uppstod olika händelser och incidenter i arenan som Timrå IK bedömer vara så allvarliga att vi måste besluta om avstängning.

Timrå IK har, efter utredning av dessa händelser, tagit beslut om arrangörsavstängning för tre personer.

Besluten gäller två fall av våld mot ordningsvakt där en person får 6 månaders avstängning och den andre 10 månaders avstängning. Det sista fallet gäller våld riktat mot annan supporter där vi beslutat om avstängning i 6 månader.

Arrangörsavstängning innebär att personen är avstängd från idrottsanläggningar i Sverige där det spelas tävlingsmatcher i SHL (inklusive Direktkval och SM-slutspel), HockeyAllsvenskan (inklusive Slutspelsserie och Final), Champions Hockey League (CHL) samt de av Svenska Ishockeyförbundet och Internationella Ishockeyförbundet anordnade landskamper och mästerskap.