Hemma
Timrå
TIK
Borta
Karlskoga
BIK

Matchguide: Timrå kan säkra finalplats

27 februari 2018 10:00

Tisdagen bjuder på full omgång i HockeyAllsvenskan och bland annat så har serieettan Timrå chansen att säkra en plats i HockeyAllsvenska Finalen.


DAGENS TABLÅ

19.00 Pantern - MODO, Malmö Isstadion
19.00 Timrå - Karlskoga, NHK Arena
19.00 Oskarshamn - Västervik, Be-Ge Hockey Center
19.00 AIK - Leksand, Hovet
19.00 Almtuna - Troja-Ljungby, Gränbyhallen
19.00 Tingsryd - Björklöven, Nelson Garden Arena
19.00 Södertälje - Vita Hästen, Scaniarinken
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder AIK mot Leksand ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Christian Sandberg, AIK, och Mattias Ritola, Leksand.
» I pauserna är det fullt fokus på kvällen där det spelas full omgång i HockeyAllsvenskan.
» Spelarkorrarna Linus Lundin, AIK, och Martin Karlsson, Leksand, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Kan säkra finalplatsen
Vinner Timrå mot Karlskoga ikväll är man klara för HockeyAllsvenska Finalen.
Samtidigt vet man att man står inför en riktigt tuff uppgift:
– Det kommer bli en tuff match. Vi vet att vi kommer möta ett lag som slåss med näbbar och klor. De spelar ju för sin existens där nere. Vi måste vara förberedda till hundra procent på att det kommer bli väldigt tufft. Vi har haft svårt för dem under hela säsongen, säger tränaren Fredrik Andersson till st.nu.
Läget i laget: Henrik Haukeland är tillbaka från OS men vem som står är inte bestämt, Anton Wedin är alltjämt borta, Johan Persson gör högst troligt comeback medan Filip Hållander, knä, och Andreas Molinder, sjuk, är frågetecken.

Vill bryta trenden
Efter en otroligt stark period så har AIK nu förlorat tre raka matcher, något som gjort att man tappat andraplatsen i tabellen.
– Vi har tappat lite ödmjukhet i basic-grejerna, vi har kanske blivit lite, lite fuskande. När vi tog mycket poäng så gjorde vi de delarna väldigt bra. När man slarvar med sådant så torskar man matcher, säger tränaren Tomas Mitell till AIK:s hemsida.
Nu väntar hemmamatch mot nya serietvåan Leksand som man är fem poäng efter. Vinst och man tar upp jakten, förlust och Leksand drar ifrån.
– De har förstärkt ordentligt och ser bra ut. Vi har gjort tre bra matcher mot dem och vunnit två, så vi ser fram emot matchen med tillförsikt, säger Mitell.

Fortfarande inte spelklar
Björklöven gjorde klart med Brock Trotter innan transferfönstret stängde, men han är fortfarande inte spelklar och man räknar inte med honom mot Tingsryd ikväll.
Dessutom får man klara sig utan Austin Farley som är avstängd, vid sidan om tidigare skadade Cody Murphy, Isak Stenlund Ädelgran, Stefan Andersson, Tobias Hage och Jonas Emmerdahl.
Björklöven lyckades 3-2-vinna efter övertid mot Almtuna senast, men har spelat sex raka matcher utan att ta någon trepoängare.
Nu ställs man mot ett desperat Tingsryd som har sex raka förluster och som halkat ner som jumbo i tabellen.
– Det måste vara ett lika desperat Löven, jag tycker att vi misslyckats och spelat bort några chanser på bortaplan. Om Tingsryd är desperata, så måste vi vara ännu mer desperata, säger tränaren Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.

Tillbaka efter avstängningen
Niklas Johansson har avverkat sin tre matcher långa avstängning och är tillbaka i Oskarshamn ikväll vilket innebär att man har fullt lag.
– Det ska vara konkurrens om platserna, säger assisterande tränaren Jens Gustafsson till Oskarshamns hemsida.
IKO är i fin form med poäng i sex raka matcher där de fyra senaste är segrar.
Nu väntar länsderby mot Västervik och tar IKO en trea där så tar man ett stort kliv mot Slutspelsserien.
– Västervik är ett formstarkt lag som tagit många poäng på slutet, det blir en tuff drabbning. Vi vill spela vårt spel, sedan blir derbyn alltid lite extra kamp så det gäller att hålla sig till sin matchplan och spela med stort tålamod, säger Gustafsson.

Kan ta järngrepp om andraplatsen
Leksand är tvåa i tabellen just nu, fem poäng före jagande AIK. Ikväll möts lagen - och vinner dalalaget den matchen så är man åtta poäng före AIK med nio poäng kvar att spela om. Även om fyran Pantern samtidigt skulle vinna så har man sex poäng ner till Malmölaget inför slutspurten.
För att summera: vinner Leksand så tar man ett järngrepp om en plats i HockeyAllsvenska Finalen.
Samtidigt: förlorar man mot AIK och Pantern samtidigt vinner så ligger alla tre lagen inom tre poäng inför slutspurten.
Leksand är i fin form med tre raka segrar där man gjort totalt 17 mål framåt.
– Vi har fått igång målskyttet. Det där kan gå lite i omgångar, säger forwarden Johan Porsberger till Leksands hemsida.

Kan säkra kvalspel
Pantern ligger fyra i tabellen och vinner man mot MODO (tar minst två poäng) så säkrar man en plats i Slutspelsserien.
Samtidigt finns fortfarande chansen att nå HockeyAllsvenska Finalen.
Pantern har således mycket att spela för.
Laget har rumsterat om i truppen en del på slutet.
– Hoppas att vi kan hitta vårt spel. Vi har ju fått in rätt många nya spelare. Det tar ju ett litet tag för dem att komma in också. Så jag hoppas vi kan göra en bra match, säger forwarden Nicklas Jadeland till Panterns hemsida.
Noterbart är att Kristoffer Wikner, som Pantern värvade i samband med övergångsstoppet, väntas göra debut ikväll.

Fortsätter hemmasviten?
Södertälje är just nu åtta i tabellen och har den sista platsen till Slutspelsserien, men det är tajt kring strecket där Vita Hästen och MODO jagar en respektive två poäng bakom.
Ikväll ställs SSK mot just Vita Hästen på hemmaplan, en riktig sexpoängsmatch kring strecket.
Noterbart är att Södertälje vunnit fyra raka matcher i Scaniarinken.
– Det blir härligt att få spela inför vår hemmapublik igen. Det betyder jättemycket med stödet och vi ska se till att vara på tå från start, säger tränaren Ulf Lundberg till Södertäljes hemsida.
SSK väntas ställa upp som senast där enbart långtidsskadade Alexander Sahlin och Sebastian Höglund saknas i uppställningen.

Matchlediga i en vecka
MODO har varit matchlediga i en vecka och inte spelat sedan förra måndagen. Nu väntar idel viktiga matcher för laget som är tia i tabellen och har två poäng upp till en åttondeplats med bara fyra omgångar kvar att spela.
Lagets form är sådär med tre raka nederlag och bara en trea på de sju senaste matcherna.
Ikväll väntar Pantern på bortaplan.
– Det är viktiga matcher verkligen hela veckan så det gäller att vi fortsätter att förbereda oss och jag tycker vi kommer väl preparerade inför tisdagens bortamatch. Pantern är ett bra lag och även om jag säger samma sak inför nästan varje match är det på det sättet att alla lag slår alla kors och tvärs i den här serien. Pantern har spelat stabilt över tid, har gjort det bra och är ett bra lag, säger tränaren Hans Särkijärvi till MODO:s hemsida.
Noterbart är att Martin Röymark är tillbaka efter sitt OS-äventyr med Norge.

Jumbo i jakt på trendbrott
Sex raka nederlag har gjort att Tingsryd halkat ner som jumbo i tabellen och gapet upp till negativa kvalstrecket har vuxit till hela sex poäng. Då återstår bara fyra matcher och tolv poäng att spela om, så det är ett prekärt läge.
Nye coachen Markus Åkerblom har lett laget i två matcher där man förlorat båda.
– Vi vet att vi näst intill måste gå rent för att ha en möjlighet att klara det här. Men vi kommer aldrig någonsin att ge upp, det är inte på det sättet vi jobbar. Oavsett vad som händer ska vi göra vårt yttersta i varje match och på varje träning, säger Åkerblom till smp.se.
Ikväll väntar match mot Björklöven, ett lag som Åkerblom tidigare coachat.
– Vi är väldigt speediga och är det något som Björklöven har haft problem med är det när det blir lite högre fart i spelet. Jag tycker också att de har några backar som är stabila men lite tröga i åkningen, säger Åkerblom.
Filip Owesson saknas på grund av skada, annars väntas alla kunna spela.

I bra form just nu
Troja-Ljungby är i bra form just nu, men har ändå inte kunnat slita sig från det negativa kvalstrecket och hotas av Karlskoga som går starkt. Smålänningarna har poäng i fem av de sex senaste matcherna där man strafföll mot Pantern senast.
Ikväll väntar bortamatch mot Almtuna och Troja aviserar samma lag som senast.
– Almtuna fick stryk med 0–9 mot Leksand i senaste hemmamatchen och det är knappast något som gynnar oss. Förra gången vi var där uppe gick de ut hårt första tio minuterna. Den här anstormningen lär bli än värre, säger tränaren Pelle Svensson till smalanningen.se.

Letar efter treorna
Almtuna är sexa i tabellen och har fem poäng ner till jagande nian Vita Hästen i kampen om platserna i Slutspelsserien, och det trots att Uppsalalaget har tre raka förluster och bara lyckats ta en trepoängare på de åtta senaste matcherna.
Noterbart är att laget numera är HockeyAllsvenskans effektivaste lag då man gör mål på 10,3 % av sina skott. Samtidigt är man det lag som skjuter minst i serien.
– Det hade jag ingen aning om. Ibland blir vi lite för omständiga men det är nog mycket tillfälligheter också. Det är bara att fortsätta skjuta, säger backen Gustav Lindström till unt.se och har ingen förklaring på effektiviteten.
Almtuna gör en ändring i kedjorna: Alexander Bjurström kliver in i fjärdekedjan medan Erik Santesson blir extraforward, meddelar klubben via sin hemsida.

Jagar femte raka
Karlskoga fortsätter att gå bra just nu. Laget har tagit fyra raka segrar, lämnat över jumboplatsen i tabellen till Tingsryd och är bara tre pinnar efter Västervik (som man dessutom möter i sista omgången) med fyra matcher kvar.
Mot serieettan Timrå jagar man således femte raka segern.
Backen Arvid Aronsson är sjuk och ersätts av Alexander Leandersson i uppställningen, skriver Karlskoga på sin hemsida. Om det blir Emil Jidskog eller Olle Eriksson Ek mellan stolparna är inte klart.
Juliuz Persson, Niklas Lihagen, Victor Backman och Daniel Bernhardt finns på frånvarolistan sedan tidigare.

Väntas kunna spela
Victor Lindman fick en puck på munnen på träning och tvingades uppsöka sjukhus, men Vita Hästen-backen tror ändå på spel mot Södertälje ikväll.
– Det är okej, lite huvudvärk och ont i tänderna. Inga tänder försvann, men blev lite lösa och flyttade sig lite. Jag hade tur som hann flytta på ansiktet lite, säger Lindman till folkbladet.se.
Ett bra besked för Vita Hästen som redan har Ludvig Martinsson, Rikard Palmberg och Simon Mitman borta, och som dessutom har frågetecken för sjuke Johan Adolfsson.
Vita Hästen är nia i tabellen, en poäng efter åttan Södertälje - så kvällens drabbning är en riktig sexpoängsmatch i kampen om platserna i Slutspelsserien.

Samma lag som senast
Ikväll spelar Västervik hett länsderby mot Oskarshamn. Två formstarka lag som behöver poäng i olika streckkamper, där Västervik jobbar för att säkra nytt kontrakt och där IKO försöker nypa en biljett till Slutspelsserien.
Västervik meddelar via sin hemsida att man ställer upp med samma lag som senast. Det innebär bland annat att Victor Östlund gör sin sjunde raka start i kassen.
Smålänningarna har tre raka segrar i bagaget där man 2-1-vann efter övertid mot serieettan Timrå senast.


HETA LIRARE

Patrik Blomberg, Västervik, har gjort poäng i nio raka matcher.

Jonathan Johnson, Troja-Ljungby, har gjort poäng i åtta raka matcher.

Arsi Piispanen och Ludvig Elvenes, Oskarshamn, har båda gjort poäng i sex raka matcher.


LÄS MER

» Tomas Mitell: Gäller att vi jobbar ner dem
» Inför: Troja/Ljungby
» Inför Timrå IK - BIK
» Joakim Fagervall: Redo och beslutsam
» Fjärde länsderbyt och slutspelsplatsen är nära
» Johan Porsberger inför AIK-matchen
» Hans Särkijärvi inför bortamatchen mot Pantern
» Inför MODO hemma på Malmö Isstadion
» Nedsläpp: Jakten på slutspel fortsätter
» Fredrik Andersson inför BIK Karlskoga
» Johan Benker inför Almtuna
» Inför Oskarshamn borta