Timrå IK tar en seger efter straffar
Publicerad: 2022-10-20
Herr
Efter tre perioder, en förlängning och en straffomgång står Timrå IK som segrare i bortamötet mot Luleå och tar hem två pinnar till Medelpad.

En kontrollerad period som får klockan att gå fort

Den tredje bortamatchen i rad är igång och vi bjuds på ett kontrollerat spel från båda lagen där disciplinen är stark. Hemmalaget Luleå har inledningsvis producerat flest antal skott på mål, men inget som satt David Rautio på någon hårdare prövning. Det är väldigt få antal avblåsningar vilket gör att den första halvan av den första perioden går väldigt hastigt förbi. Matchen ligger och pendlar utan att stapeln sviktar mer åt ena hållet än det andra.

Klockan fortsätter att räkna ner snabbt och det har endast åstadkommit ett par farliga möjligheter från båda lagen, inget däremot som betalat sig med mål. När det återstår fyra minuter av perioden kommer Luleå in i en stint med högt tryck i Timrås zon och bjuder på matchens första tunga anfall. Timrå kan däremot kontrollera Luleås tillfälliga tempoökning och tryck utan att bjuda på något bakåt.

Det är en händelsefattig period där man kan räkna antalet möjligheter på en hand. Även fast perioden inte varit den mest underhållande för publiken så är det en mycket väl spelad period av både Timrå och Luleå. En period som tidigare nämnt varit en kontrollerad sådan där inget av lagen bjuder på misstag.

Men med fyra sekunder kvar kommer matchens första mål där det blir grötigt framför Timrås mål och båda femmorna står inom metern av David Rautio. Pucken hamnar mellan stolpen och Rautios vänstra skridsko och trycks efter en tid av slag in i mål. Domarna dömer mål på isen men väljer att granska målet för att konstatera att det är ett regelrätt mål. Domarna dömer bort målet då det befinner sig Luleåspelare i målgården, fortsatt 0–0. Den sista minuten av perioden blir den mest spännande och händelserikaste.

Händelserik period till skillnad mot första

Timrå startar den andra perioden mycket starkt och sätter hemmalaget Luleå i ett hårt spänt koppel. Timrå går offensivt och Erik Walli Walterholm trampar rumt med pucken i Luleås zon och lägger ett skott från höga slottet, ett skott som hittar sig raka vägen in i mål och ger Timrå ledningen.

Det är mycket Timrå dem första fem minuterna där det blivit ett mål av Walli, en stolpträff av Dahlén och effektivt passningsspel. Luleå som visat sig starka i den andra perioden i tidigare matcher är inledningsvis olikt sig själv till Timrås fördel.

Jeremy Boyce slår in pucken i mål när han hittar sig själv framför målet samtidigt som pucken efter att Timrå lagt ner pucken i offensiv zon och vunnit tillbaka den. Ett mycket effektivt spel i offensiv zon både med och utan puck, vilket ger resultat. Boyce ger Timrå ledningen till 2–0.

Dessvärre tar det inte lång tid innan Luleå kan reducera till 1–2 när det återstår 11:20 kvar av den andra perioden. Lagen kompenserar den händelsefattiga första perioden väldigt bra med en intensiv förstahalva av den andra.

Det är fortsatt Timrå som är snäppet starkare i matchens mittperiod och har kommit i kapp Luleås skottstatistik från den första perioden. Timrå som lagt i en extra växel, en växel som Luleå har svårt att hitta.

Med 7:40 kvar att spela kommer matchens första utvisning när Jeremy Boyce klubba träffar en Luleåspelare mot huvudet, och får därmed avtjäna två minuter för högklubba i utvisningsbåset. Luleå är farliga i powerplay och för pucken runt i zonen och letar skottmöjligheter. Det kommer ett vasst skott som träffar sidan av målburen, ett skott som är mycket nära en kvittering. Timrå gör därefter ett effektivt spel i boxen och får resterande tid att gå snabbt innan Timrå blir fulltaliga.

Timrå fortsätter att sätta press i offensiv zon utan puck och vinner tillbaka den flera gånger om vilket genererar målmöjligheter. Luleå är aningen slarviga och bjuder på misstag i egen zon. Det vittrar ett utökande ledningsmål för vitklädda Timrå.

Luleå vaknar till mot slutminuterna, likt den första perioden och Albin Lundin utvisas för hakning med 8 sekunder kvar att spela i den andra perioden. Det blir återigen ett spännande avslut när pucken studsar och far framför Rautio innan slutsignalen går. Luleå vill ha straff då det ser ut som att Tim Erixon blockerar pucken i målgården, vilket domarna väljer att släppa och den andra perioden är därmed ett faktum.

Timrå vinner perioden med 2–1, lika så skotten med 12–5. Timrå kommer att komma ut i den tredje med ledningen och närmare två minuter i boxplay.

En period som blir passiv med tiden

Luleå startar som nämnt perioden i powerplay med 1:52 kvar av Lundins utvisning. Timrå gör ett bra boxplay, lika så gör Luleå ett bra powerplay. Timrå klarar spelet med en man kort, men i ögonblicket Timrå blir fulltaliga kommer ett skott från blå som skyms för David Rautio och pucken hittar sig till nätet. Matchen är kvitterad till 2–2 och det är ett likaläge inför de sista 18 minuterna.

Luleå startar perioden aggressivare än Timrå, kanske mycket till hjälp av det inledande numerära överläget laget hade. Med fyra minuter spelat kommer Timrå in mer och mer i perioden. Dessvärre får Luleå till ett högt tryck i offensiv zon och trycker ner Timrå djupt. Trots att hemmalaget är aggressiva i offensiv zon är laget lite oroliga framför eget mål när Timrå kommer till anfall. Förhoppningsvis något som kan generera energi i Timrås bås.

Båda laget tar kommandot och spelet förs över hela isen där det skapas anfall åt båda hållen. Matchen börjar likna spelet i den första där det blir ett kontrollerat och det händer väldigt lite. Båda lagen vill komma till ett offensiv men vill inte bjuda på något misstag bakåt, vilket varken ger ris eller ros.

I periodens slutminuter trappas spelet upp och det blir anfall åt båda hållen och kontringar till svar. Men tiden rinner ut och inget av lagen hinner åstadkomma ett ledningsmål. Den tredje perioden slutar 2-2 och vi väntar förlängning.

Förlängning

Luleå får ta ett länge skift med pucken i kontroll, men kommer inte till något farligare läge utan spelar runt pucken varv efter varv. Timrå har inte fått röra pucken mycket när halva förlängningen är passerad. Luleå får en öppen möjlighet, som Timrå svarar på med en kontring. Dessvärre är spelarna trötta i benen och går på byte och kan inte fullfölja anfallet. Luleå kommer allt närmare en seger när Timrå tappar markeringen för stunden och ger hemmalaget större ytor.

Timrå tar time-out med 53 sekunder kvar att spela, en möjlighet för laget att snacka ihop sig och ta några extra andetag. Det blir några spännande sekunder när Timrå kommer på kontring när Dahlén driver ner pucken i offensiv zon och lägger ett pass mot blå. Det blir lite oroligt framför mål men slutar med att matchen kommer att gå till straffar.

Straffar

Emil Pettersson börjar straffskyttet genom att komma in med fart och bromsa in för att vänta ner målvakten innan en backhand trycker upp pucken högt i nätet. Rautio räddar första straffen utan några svårigheter. Dahlén kommer med fart men får inte in pucken på sitt försök. Lander försöker vänta ut målvakten med en klubba stoppar Lander från att ge Timrå segern. Varpå Luleå sätter sin tredje straff och det är lika.

Wedin får chansen och missar vilket ger matchbollen till Luleå, som inte tar vara på möjligheten med en misslyckad straff. Pettersson gör sig redo för sin andra straff och sätter pucken snyggt i mål efter en lång dragning. Efter en miss av Luleå tar Timrå segern med 2–1 i straffläggning och totalt en seger med 3–2.

Nästa hemmamatch

Nu på lördag, 22 oktober är det dags i NHC Arena igen. Vi tar emot emot Rögle BK och vill såklart ha ditt stöd! Du kan säkra din plats redan nu!