Timrå gör 11 mål (!!) i otroligt viktig match
Publicerad: 2020-02-26
Efter match
Timrå kom till Uppsala stekheta efter att ha fått igång ett spel under de senaste matcherna som endast vittnar om att man tänker göra allt för att kliva upp på andraplatsen i Hockeyallsvenskan. Även om inledningen i matchen mot Almtuna blev jämn, så skulle ett spektakel av sällan skådat slag ta vid när Timrå vinner med 10 mål.

Jämn start

Almtuna har haft svårt på hemmaplan på senaste och inte vunnit på de senaste 8 hemmamatcherna. Timrå som har ett gediget facit med sju raka vinster var även ikväll extremt hungriga på fler poäng då andraplatsen är inom räckhåll. Almtuna är laget som kommer till första farligheten när Åsell skjuter pucken i utsidan stolpen efter 1.30. Utöver detta är det en avvaktande start med bra och stabilt försvarsspel. Timrås bästa initiativ kommer efter c:a 3 minuter av första, och det är firma Hartmann-Madsen-Ohlsson som står för bra fart i Almtunas zon. Anfallet avbryts tyvärr vid en kollision, och tekning flyttas ut i mittzon. Dahlén står anfallet efter för en bra sekvens och är nära att trycka dit pucken från vänsterkanten, men den smiter över. Istället går Pontus Johansson på ett eget initiativ för Almtuna. Han gör en snygg dribbling vid blålinjen, och dribblar även av kvarvarande back, och är sånär att trycka in en ledningspucken för hemmalaget. Men Timrå klarar sig denna gång. Det blir mer Timrå efter detta, och förstakedjan har ett par riktigt fina sekvenser, där ett klapp-klapp-spel är extremt nära att frispela Dahlén vid bortre stolpen. Pucken glider dock precis förbi. Anfallet är ändå av så pass fart att Almtuna blir rejäl pressade och drar på sig en utvisning i sitt försök att stoppa anfallsvågen. Timrå ställer upp bra med sin powerplayformation, och sätter prägel på det numerära överläget direkt. Almtuna lyckas ändå rensa någon gång innan bortalaget ska få utdelning. Det är ett inspel framför mål via Nässén som får pucken att stanna framför Eliasson i målet. Det blir lite tumult och Timrå hackar på pucken för att få in den. Till slut dyker den ner framför Madsen som kan raka in den i öppen bur och 1-0 till Timrå efter 9 minuter!

Timrå får direkt ett till läge efter målet när man kommer 2 mot 1, men pucken smiter precis utanför. Nästa läge kort efter är även det Timrås när pucken spelas in framför Eliasson till en fristående Lundin. Albin kommer lite för nära målet för att kunna få upp pucken men hackar ändå till den och det är en bra räddning av Eliasson som stoppar ytterligare ett mål för Timrå. Efter powerbreak är det återigen Timrå som går på offensivt språng och det är precis som det låter väldig fördel Timrå i spelet, både fartmässigt och kampmässigt. Almtuna försöker skaka liv i sitt spel och går efter 12 spelade minuter på ett målmedvetet anfall där de faktiskt får fast pucken djupt i Timrås zon. De behåller pucken där i någon minut och avlossar ett par skott mot Brattström, men förutom de styrningsförsök som smiter utanför så visar Brattström att även han är pigg denna match och motar hoten. Timrå tvingas här att slå iväg till en icing, och efterföljande tekning vinns av Almtuna som bibehåller riktigt bra tryck i Timrås zon. Man spelar runt med stor självsäkerhet och Timrå får slita som djur i defensiven. Denna sekvens avslutas med Almtunas absolut bästa läge så långt i matchen när Liljendahl frispelas i slottet och drar iväg ett direktskott. Inte många hinner reagera innan pucken lämnat klubban men den går utanför mål. Timrå lyckas vinna efterföljande tekning och kan dra ner på tempot något för att försöka återfå kontroll på matchen. Almtuna fortsätter att sätta hög och intensiv forecheck på Timrås defensiva passningsspel, och lyckas sånär jaga ikapp pucken vid några situationer. Men det är Timrå som får nästa farliga läge när 4 minuter återstår, då Almtuna slarvar i mittzon. Förstakedjan åker in offensivt och pucken hamnar långt ut på högerkanten där Lundin har läge att spela in mot framstormande spelare, men pucken får en touch och går över mål. Almtuna vänder spelet och hinner knappt in i anfallszon innan det är Timrås tur att trotsa regelboken och åka på en utvisning.

Dessvärre för Almtuna fungerar inte powerplayspelet alls och Timrå har inga problem att rensa flertalet gånger innan man klarat dessa två minuter. När Almtuna är fulltaliga spelar man märkligt nog bättre och med 1.30 kvar tvingas Brattström till en bra räddning när han är skymd och Almtuna lägger en puck för styrning mot mål. Efterföljande tekning vinns av Almtuna som verkligen har siktet inställt på kvittering, och så ska det även bli. Liljendahl driver pucken precis nedanför offensiv blå när han får lite yta och trycker iväg ett skott. Det är återigen mycket folk framför Brattström som har svårt att se skottet, och den styrs på Timråkeepern och in i mål för 1-1. Målet kommer sent i perioden och det hinner inte bli några fler farligheter, perioden tar således slut och 1-1 efter 20 spelade minuter!

Timrå drar ifrån

Timrå är de som direkt går på anfallsinitiativ i inledningen på andra, och har också ett mycket farligt läge när pucken sånär når Ohlsson. Men första farligheten ska tillfalla Almtuna när Tony Mårtensson kommer mer eller mindre fri efter minuten, men han åks ifatt och får avsluta med backhand från högerkanten. Det blir ett lite knepigt avslut för Brattström som ändå kan rädda även om returen hade blivit extremt farlig om en Almtunaspelare dykt upp på den. Det går fort så här i inledningen och Timrås tur att kontra bara sekunder efter detta läge, och Ohlsson hittar sig själv i ett 1 mot 1 läge. Mycket fina dribblingar av Sebbe som rivs ner i dette skede, men han hinner avsluta samtidigt som han faller och pucken sitter som en smäck i bortre krysset! Drömmål av Ohlsson och 2-1 till Timrå efter 1.13. Timrå får momentum efter detta mål och bara minuten efter har man ett anfall där Almtuna tvingas rensa pucken till puck-out. Timrås PP är mycket bra och det är flera gånger nära att målklockan ringer igen, men Almtuna lyckas avvärja i uppoffrande försvarsspel och inga mål i detta numerära överläge. När lagen är lika många spelare på isen går Timrå återigen på anfall, denna gång landar pucken hos Kaijser som skjuter pucken i stolpen. Anfallet efter drar Timrå på sig en utvisning när Almtuna tacklas lite fult framför Brattström i en rörig situation. Ska Almtuna lyckas få till ett bättre PP än första periodens smått bedrövliga försök? Bedrövligt är nog ett starkt ord för detta andraförsök, men visst kan man tänka att Almtuna vill ha ut mer av dessa lägen och det är återigen 2 minuter där Timrå har full kontroll på anfallsförsöken. Ohlsson sticker med i en kontring precis när man är fulltaliga, och hinner bara in bakom mål innan han tacklas fult och ny utvisning för Almtuna. Timrå visar direkt att man är riktigt heta i denna spelform denna match, men det dröjer 50 sekunder innan man visar det på bästa sätt. Lööke snurrar in i zon och droppar pucken till Dahlén. Jonte spelar upp till Hardegård som vallar pucken mellan sig själv och Lundin ett par gånger innan Lundin trycker till och PANG! 1-3 på tavlan efter 9 spelade minuter.

Tempot dras ner rejält efter Timrås senaste mål, och 5 minuter efter när klockan är nere på 6 minuter återstående av andra så har vi inte sett mycket värt att nämna. Almtuna försöker hitta till första periodens forecheck, men Timrå är i det här läget mycket mer bekväma och kliniska i sitt passningsspel och kontrollerar spelet precis som man vill det. Timrå har inte heller de speciellt vassa anfall men de får mycket tid att gå när de positionerar sig bra i neutral zon och kan söka passningsalternativ både offensivt och defensivt. När 5 minuter återstår av perioden har Timrå en fin anfallssekvens via tredjeformationen och man tröttar ner Almtunas försvar rejält. Eliasson lyckas blockera pucken, och efterföljande tekning vinns av Almtuna som går på sitt första kontringsanfall på ett tag. Dessvärre för hemmalaget hinner en Timråback mellan och är först på den rensade pucken. William Wiå i Almtuna jagar frenetiskt och lite oturligt trippar han sagda back och nytt powerplayläge för Timrå med 3.30 kvar att spela av perioden. Det här powerplayet är långsammare, även om Timrå äger pucken uteslutande i offensiv zon. Farligaste läge är när Dahlén skickar ett instick till Hartmann som drar till direkt, men Eliasson är bra med med plockhandsken. Även Madsen har ett bra läge i slutet på utvisningen, och avslutet landar mellan Eliassons ben. Han har till synes ingen aning om var pucken befinner sig men lyckas knipa åt innan framstormande Timråspelare kan peta in den. När Almtuna är fulltaliga återstår bara minuten, och känslan är att den vill nog båda lag bara spela av. Men med 2 sekunder kvar får Dahlén ett monsterläge att utöka när Lundin hittar honom fri med Eliasson. Han gör en dragning men tappar skäret och åker in i Almtunamålisen. Båda spelare samt pucken åker in i mål, och domaren pekar först för mål. Men det rings på och konstateras att pååkningen stör Eliasson för mycket och inget mål. Perioden slutar istället 3-1 till Timrå och slagläge inför tredje!

Målkalas som saknar motstycke

Precis som andra perioden inleder Timrå denna bäst. Första minuten är man konstant inne i offensiv zon och snurrar rejält med pucken mellan forwards och backar innan Almtuna lyckas rensa för att omgruppera för anfallsspel, vilket bortalaget är i stort behov av att hitta tillbaka till. De får också till något anfall så här inledningsvis men Timrå visar samma stabilitet i försvaret som vi såg i större delen av andra perioden, och kommer inte till några farligheter. Istället snor Walli Walterholm åt sig pucken offensivt och får bra yta när han glider fram mot Eliasson, men pucken sitter i magen på keepern när vi spelat 3 minuter. Anfallet efter hittar dock Almtuna lite karaktär och ytor vi inte sett på ett bra tag i matchen. Lassen avlossar också ett bra skott mot Brattström som han motar, och Timrå rensar för en icing. Det första sårbara vi sett av Timrå sedan slutet på första. När man inte utnyttjar ett sådant läge tenderar det att straffa sig när Timrå spelar som de gör. Lööke får en chans som Eliasson räddar, men Dahlén snappar upp pucken och skrinnar bakom mål och dyker mycket fräckt upp köksvägen där han blicksnabbt trycker pucken mot första stolpen, och den sitter. 4-1 till Timrå efter 4.19 och Jonte fortsätter att jaga poängrekord i Allsvenskan! Det dröjer bara 2 minuter ytterligare innan vi ska få se nästa mål. Denna gången är det Fjellström i Timrå som tillsammans med Nässén sticker upp i ett bra anfall. Oliwer slår en riktig smörpass in mot mål som Nässén är snabbt framme på och styr in 1-5-målet. Almtuna tar här time-out, men det ska visa sig inte ge mycket gehör. Direkt när spelet kommer igång kommer Timrå i ett till fartfyllt anfall, och Hartmann avlossar ett skott som Eliasson lämnar retur på. Madsen kommer helt rätt placerad och trycker in pucken för 6-1 till rött och vitt. 40 sekunder efter detta är det ytterligare ett flygande anfall där Albin Lundin släpper pucken till Dahlén. Jonte får tid att sikta och skickar in ett dragskott som sitter tätt intill högra stolpen och 7-1 till Timrå! Man tror nästan inte att det är sant, och då återstår 11 minuter av tredje perioden.

Vi får faktiskt några lugna minuter efter 1-7-pucken där även Almtuna lyckas gå på lite offensiva bevåg. Men när 8.37 återstår av tredje är Super-Jonte framme igen. Han får återigen mycket yta när han glider fram mot mål och denna gång trycker han iväg den stenhårt mot vänstra stolpen, och den sitter ju som en projektil. Vi har alltså 1-8 på tavlan och Timrås offensiv visar exakt noll hänsyn. Man kan tänka sig att om spelet ska avta och farten ska lugnas ner så finns det inte ett bättre läge än vid ett resultat vi har just här. Men Timrå fortsätter att forcera som om de ligger under, och visar inga tecken på att sakta ner i sina anfall och sin forecheck. Det är betydligt närmare 1-9 än 2-8 när 5 minuter återstår, och så har det sett ut sedan senaste målet. Visst ska det också ge utdelning. Linus Nässén står för en drömprestation när han gör ett liknande mål som Dahlén via köksvägen, och vi har alltså 9-1 till Timrå när 4 minuter återstår. Som bekant jagar vi Modo som för närvarande har andraplatsen, och skulle Modo torska är det viktigt att få med sig bra målskillnad då vi skulle vara på samma poäng. Och vad passar inte bättre än att fortsätta göra mål i ett sådant läge? Sebastian Kaijser gör så att Timrå går upp på tvåsiffrigt när han får pucken från Hartmann och skickar iväg den för 1-10!! Det är siffror man knappt tror att det är sant om man inte sett det med egna ögon. Vi kliver ner till minuten kvar att spela och det ska, tro det eller ej, faktiskt bli värre. Dahlén får pucken vid blå och drar iväg ett slagskott som sitter högt bakom Eliasson och otroliga 11-1 till Timrå blir slutresultatet.

Det är svårt att förklara vad det är vi varit med om i tredje perioden. Vi får se 8 Timråmål i en och samma period, Dahlén gör 4 mål i samma period och är därmed ensam om denna bedrift i Hockeyallsvenskan. Modo förlorar sin match, och vi ligger nu på samma poäng, och med denna målskörd skiljer endast 4 mål mellan lagen i kampen om andraplatsen. Stort tack för allt stöd, tillsammans är vi Röda & Vita!