Hemma
Västervik
VVIK
Borta
Timrå
TIK

Matchguide: AIK-duon gör debut ikväll

6 december 2017 10:00

Onsdagen bjuder på fem matcher i HockeyAllsvenskan - bland annat väntas det bli debut för nya AIK-spelarna Alexander Deilert och Erik Nyström.


DAGENS TABLÅ

19.00 Karlskoga - AIK, Nobelhallen
19.00 Troja-Ljungby - Pantern, Ljungby Arena
19.00 Leksand - Tingsryd, Nelson Garden Arena
19.00 Västervik - Timrå, Plivit Trade-hallen
19.00 Björklöven - Almtuna, T3 Center
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Karlskoga mot AIK ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Intervjuer med AIK-nyförvärven Alexander Deilert och Erik Nyström.
» Införstudion gästas av Karlskogas nye tränare Niklas Czarnecki.
» I första pausen gästar Karlskogas förre huvudtränare Tobias Thermell.
» I andra pausen är det fullt fokus på kvällens fem matcher.
» Spelarkorrarna Ricard Blidstrand, Karlskoga, och Linus Lundin, AIK, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Nyförvärven förväntas spela
I söndags gjorde AIK klart med två förstärkningar i form av backen Alexander Deilert och forwarden Erik Nyström. Duon, som är beprövade på allsvensk nivå, förväntas debutera ikväll mot Karlskoga.
– Det är ju två offensiva spelare så vi förväntar oss offensiv kraft helt enkelt. Förhoppningsvis går de in och förstärker vårt powerplay också. Förmodligen är de spelklara imorgon (läs: idag), vi räknar med att pappersarbetet blir klart, säger assisterande tränaren David Engblom till klubbens hemsida.
Sett över de nio senaste matcherna så har AIK vunnit och förlorat varannan match, en trend man gärna ser fortsätter ikväll för då blir det vinst mot Karlskoga, eftersom man torskade senast mot Björklöven.
– Jobbar vi noggrant och tar tillvara på de lägena vi skapar så ska vi inte bjuda på så mycket och då ger vi oss själva goda förutsättningar för att vinna, säger Engblom.

Ny förstakedja
David Vallorani, Luke Pither och Lucas Sandström bildade förstakedja i Almtuna för ett par matcher sedan. Nu är Sandström avstängd i sju matcher och Vallorani har brutit sitt avtal - så lagledningen har tvingats snickra ihop en helt ny toppkedja.
Mot Björklöven får Pither med sig John Dahlström och Christian Blomqvist på kanterna, meddelar klubben via sin hemsida.
Oscar Fröberg vaktar kassen.
Noterbart: igår blev det klart att Roger Melin förstärker Almtuna som mentor och bollplank åt lagledningen.

Tappat SHL-lånet
På grund av skadeläget i Luleå så har Axel Levander kallats hem igen, och spelar således inte med Tingsryd mot Leksand ikväll. Det gör att junioren Lukas Fransson går in från start, meddelar tränaren Magnus Sundquist via klubbens hemsida.
Mikael Frycklund och Victor Laz finns alltjämt på skadelistan.
Noterbart: Taif har haft 2-0-ledningar i de två senaste matcherna, men tappat båda till kryss.
– Vi hade krigat oss till 2-0, men mot Troja blev vi då för naiva i vårt spel. Pantern började vid vår tvåmålsledning att trycka på, fick ett mål i powerplay, och plockade målvakten för att kvittera. Det är sådant som händer i hockeyns värld, säger Sundquist till smp.se.

Målvakten tillgänglig för spel
För drygt tre veckor sedan gjorde Karlskoga klart med målvakten Emil Jidskog. Han anslöt till truppen 23 november men har sedan dess varit skadad och inte kunnat spela. Ikväll är han dock spelklar - men om det blir han eller Jonathan Frykholm som står mot AIK är inte annonserat.
Skadeläget ljusnar allmänt för BIK som också har nyförvärvet Erik Brissle hel och frisk efter att ha missat hela hösten. Han inleder dock med att matcha med Grums i HockeyEttan.
Victor Berglind, Daniel Bernhardt och Axel Lindström saknas fortfarande.

Flera spelare tillbaka
Björklöven kan få tillbaka ett gäng spelare till kvällens hemmamatch mot Almtuna.
Fredric Andersson och Simon Backman har missat ett par matcher, men väntas båda spela, liksom Tobias Hage som varit sjuk.
Det kan också bli säsongsdebut för backen Jonas Emmerdahl som varit skadad hela hösten.
– Vi får se. Han har kört för fullt ett antal träningar nu och jag vill ha honom i spel så snart som möjligt, säger tränaren Joakim Fagervall till hockeypuls.se.

Backen ett frågetecken
David Westlund har haft två skadedrabbade år och det blev bara elva matcher i Timrå ifjol. I år startade han säsongen i HockeyEttan med Valbo, men har nu fått ett korttidskontrakt med Timrå.
Han missade dock måndagens match på grund av skada, och är osäker även inför kvällens batalj mot Västervik.
– Det är mest tråkigt för hans skull, han vill ju visa upp sig och spela, säger tränaren Fredrik Andersson till hockeypuls.se.
Timrå har Tobias Liljendahl, Hugo Enock och Alex Lavoie på frånvarolistan.

Under strecket - men uppåtgående form
Troja-Ljungby ligger under det negativa kvalstrecket - men nykomlingen har en fin form. Smålänningarna har vunnit mot både Oskarshamn och Timrå i de senaste omgångarna, och jagar tredje raka segern hemma mot Pantern.
– Vi har jobbat jäkligt hårt och följt matchplanen. Vinsterna har kommit efter stor målmedvetenhet, säger tränaren Pelle Svensson till smp.se.
Alexander Edström och Jesper Thörnberg saknas fortfarande.

Poäng i 13 av 14 matcher
Efter en ruff start på säsongen så har Leksand kommit igång på allvar efter att Leif Carlsson kom in som ny huvudtränare i båset.
– Det var väldigt turbulent och mycket saker runt omkring. Det blåste till rejält. Men det var skönt att man tog tag i det på en gång och redde ut allt. Alla frågetecken är borta och vi började om på en ny kula när "Leffe" tog över. Klubben agerade bra för att vi som grupp kunde få energi och luft under vingarna, säger kaptenen Jesper Ollas till dt.se.
Dalalaget har tagit poäng i tretton av de fjorton senaste matcherna och har chansen att klättra upp som tvåa i tabellen om det blir seger mot Tingsryd ikväll.


HETA LIRARE

Tingsryds Mathieu Tousignant har svarat för två mål och totalt sju poäng på de tre senaste matcherna. Kedjekamraterna Kim Tallberg och Oscar Holst har gjort sex respektive fyra poäng under samma tidsperiod.

Poängligaettan Alex Friesen, Leksand, har gjort två mål och totalt fem poäng på de tre senaste matcherna.


LÄS MER

» Inför BIK Karlskoga-AIK: "Vi har kapacitet att dominera matcherna mer"
» Erik Nyström: "Kommer bidra med min skicklighet och fart"
» Alexander Deilert: "SHL vore riktigt, riktigt kul"
» Inför: Björklöven
» Inför BIK - AIK Hockey
» Jesper Jäger inför Almtuna
» Friesen inför Tingsrydsmatchen
» TV: Magnus Sundquist inför Leksand borta
» Inför roadtripmatch nr 2: Västerviks IK
» Västervik: Dags att ta emot serieledarna!