Snöplig förlust i Länsderby
Publicerad: 2019-12-20
Efter match
Det var en match utan dess like när Timrå drabbades samman mot Modo denna fredagskväll strax innan julledighet. Lagen gav allt i varje närkamp och det såg ut att bli en nagelbitare in i det sista. Men Modos ledningsmål med sekunder kvar av andra perioden visade sig vara avgörande, och bortalaget gick segrande ur denna match.

Hård inledning

En inramning utan dess like stämningsmässigt startar denna match. Det är fart och vilja från bägge lag när Övikarna och Timråiterna redan efter några minuter haft ett par kvalificerade chanser. Men trots två lag som spelar viljemässigt som de är i slutspel i SHL så ser målvakterna relativt bekväma ut när vi spelat 4.30. Precis här får Timrå med sig en utvisning och matchen första powerplay tar vid. Överläget börjar oförskämt lovande när pucken blir kvar under en lång tid, och ett ihärdigt spel skapar multipla chanser. Men farligast blir det när endast 20 sekunder återstår av utvisningen, båda lagen känns lite ostrukturerade men förvirringen och kampen om pucken gör att Timrå med egenskap av en man mer är centimeter från att sätta 1-0 i öppen kasse. Pucken studsar dock på sidan av målburen. Modo hittar tillbaka till spelet när de är fulltaliga och lyckas hålla sig i Timrås zon en längre sekvens innan powerbreak. Dock får Timrå ett kontringsläge där Dahlén nyper pucken vid defensiv blå. Han har till synes spelmöjlighet över slottet, men Modoförsvaret är snabbt med hem och Jonathan går på eget avslut som Lundin gör en bra räddning på.

Timrå får ytterligare en powerplaymöjlighet i anslutning till Dahléns läge, men detta PP börjar inte alls lika lovande som första. Det tar närmare minuten innan man etablerar någonting. Då blir det ändå något farligt i vissa sekvenser, men Modos boxplay gör det bra och avvärjer även detta försök. Modo går direkt på två farliga kontringar när de är fullt manskap. Första gör Brattström en fenomenal räddning på, och nästa 1 mot 1 läge är det burvirket som räddar hemmalaget. Det ser dock ut som att det endast är kontringar Modo satsar på i denna spelutveckling, men det behöver inte betyda att det är ofarligt på något sätt. När Timrå i anfallsläge slarvar med pucken kommer Modo fri med Brattström, men Bratten är säkerheten själv och läser dragningen där han bara följer med och styr bort läget med benskyddet. När 4.51 återstår tar Timrå ett slarvigt byte och åker ut när de är för många spelare på isen. Powerplay för bortalaget! Det hinner inte gå mycket tid innan matchens nästa superläge ska komma. Ett fladdrande skott med styrning räddar Brattström med benskyddet, men returpucken ligger fri och Modospelaren ska egentligen bara raka in den i mål. Brattström räddar även returen nästan på ett omänskligt sätt och när ytterligare en retur ska komma mot en liggande Brattström checkas Modospelaren bort och domarna bedömer det som crosscheck. 5 mot 3 för Modo. Timrå klarar sig till en början bra, men den tighta boxen får kämpa hårt. När Modo återigen vinner en tekningen går pucken till backarna på blålinjen. Ett löst dragskott och skymning framför Brattström gör att Timråmålisen får vika sig och 1-0 till bortalaget genom Adam Tambellini när endast 3.40 återstår. Timrå klarar resten av den återstående utvisningen och går igen på anfall igen, det är dock tydligt att man kommer få problem med Modos kontringar denna match då de återigen vänder ett Timråanfall till ett friläge. Denna gång sitter pucken i mål, men Modospelaren blir upphakad så pass att det inte är han som avslutar, utan tacklar Brattström i fallet så han åker in med pucken. Straff tilldöms, men Bratten gör en otroligt stabil räddning och resultatet 0-1 står sig perioden ut. Riktigt irriterat vid avblåsning då samtliga spelare åker in från avbytarbåset

{!A}

Timrå tar tillbaka taktpinnen

Vi startar perioden i spel 4 mot 4 efter en dubbelutvisning efter första periodens slut. Det dröjer dock inte länge innan Modo går på ett snabbt kontringsanfall och denna gång uppstår en trippingsituation uppe vid Timrås blå. Domarna dömer straff och Brattström får ytterligare ett kraftprov. Denna gång är straffen mer välregisserad men Brattström är säkerheten själv och plockräddar den som han aldrig gjort något annat i hela sitt liv. Det är något avslaget men inledande minuter utöver straffen, känslorna finns där men det blir istället mycket sargkamp istället för rena mållägen. Det är ändå Modo som inleder perioden bäst, och Brattström får stå för ett par bra räddningar innan han måste göra en direkt avgörande. Pucken spelas in från högerkanten precis framför Bratten, Modospelaren får knapp träff på den, men målet är öppet och Brattström räddar. Returen ligger helt ren och ett par anfallare dyker på den men Brattström är med även där och lägger plocken på den. Timrå tar timeout i detta skede då perioden inte alls startar som de vill. Spelet blir något bättre efter detta, om något jämnare. Dock är det Modos flygande anfall som kommer vara Timrås stora vita val denna match. Modo kommer från ett icke-läge när de vinner pucken vid offensiv blå, en misslyckad passning som studsar på Timråskridsko når en släpande Modospelare som får iväg en fösare som Brattström räddar, men det blir en retur som Jonathan Johnsson kan lägga in i öppen bur. 0-2 på tavlan och extremt tungt för Timrå. En ljusglimt uppstår ändå i denna situation då Timrå får uppenbar blodad tand och går på en envis offensiv, vilket resulterar i en utvisning för Modo när de försöker värja sig. Powerplayspelet börjar inte speciellt övertygande, men efter lite strul får man till en cirkus framför Modos mål och när pucken når Albin Lundin gör han inga misstag och stänker in 1-2!

Timrå får medvind av detta mål och bärs fram av publiken som ser vilka krafter detta lag besitter. Det dröjer inte heller länge innan man får fast pucken offensivt igen. Den här gången är spelet mer målmedvetet och rakt. Sebastian Kaijser hittar Filip Lander på backposition som lastar iväg ett stenhårt slagskott. Det är tveksamt om Lundin i Modos mål ens hinner reagera innan pucken hittar nätmaskorna och 2-2 i matchen! Medvind Timrå som också får ett Powerplay i denna sekvens. Där får man dock känna på motstånd då Modo minsann inte tänker vika ner sig allt för lätt. Spelet börjar lovande men det bli snabbt en historia av att gruffas i sargerna och Modo rensar ett flertal gånger innan de blir fulltaliga när 4.47 återstår. Med lika många mannar på isen är det Timrå som för kommandot, något bättre än de gjorde i powerplay till och med. Hemmalagets intensiva anfall ger också ytterligare utdelning när Modo drar på sig en holdingutvisning när 3.20 återstår. Tyvärr blir det rätt tydligt att Timrå för matchen när det spelas 5 mot 5, Modo är duktiga i sin boxplay medan Timrå framstår som något oinspirerade i just denna spelform stora delar. Känslan är att båda lagen vill gå ut och samla kraft innan sista och är nöjda för tillfället med resultatet, men två slarviga situationer i slutet ger Timrå ett friläge som Lundin räddar, och Modo får mer eller mindre detsamma när 12 sekunder återstår och Tom Hedberg gör 2-3. Fruktansvärt tungt för hemmalaget.

Tredje

Återigen en inledning som visar på lagens skicklighet och vilja. Timrå är något hetare just i början, men Modo står upp bra och tar ett tydligt tag i perioden när vi spelat c:a 2 minuter. Brattström får göra två svettiga räddningar, vilket hela laget är behövt av både viljemässigt och resultatmässigt. Därefter tar Timrå över något, och det blir riktigt hett några gånger framför Ludin. Men det är Modo som får periodens farligaste läge när Timrå drar en riktig indianare i egen zon vilken landar hos Modoforwards. Skottet styr Brattström utanför men returen ser ut att kunna landa i öppet mål, dock har vi en bra backcheck som gör att pucken rullar längs mållinjen istället för in. Modo spelar stabilt på sin ledning efter detta och ingen kan ta ifrån Ångermanlänningarna att de ligger där de ligger i tabellen. Men en utvisning på Modo när vi spelat 9.45 ger Timrå en ypperlig möjlighet att komma igen, och det ska vara nära. Lundini Modomålet får se pucken segla förbi sig både 2 och 3 gånger innan Modo hinner få ut pucken, och alla gånger så är det precis utanför stolparna. Modo blir precis fulltaliga när det blåses av för powerbreak, och det är nog många som vill höra vad som sägs i respektive bås.

Med lika många mannar fortsätter spelet vara böljande. Modo är vassa i sina uppstick och Timrå klarar sig vissa gånger med nöd och näppe när pucken studsar oturligt för bortalaget i avslutningarna. Timrå är dock frenetiska när man väl etablerar sin offensiv, och det ska straffa Modo ytterligare en gång när de visas ut för en defensiv hakning då 6.52 återstår. Det hade varit mer bekvämt att skriva att Timrå inte gör några mål på grund av att de inte skapar några chanser, men så är inte fallet. Det är ypperligt nära flertalet gånger. Hemmapubliken står till och med upp en gång för att man tror pucken är inne, men Lundin är på den med stöten och räddar Modo. När vi närmar oss matchslut så handlar det mesta om Timrås slutoffensiv. Man blir, enligt repriser, felaktigt avblåst för offside två gånger vid två bra anfall, och viljan lyser igenom nu mer än någonsin. Vi jobbar oss ner mot 2 minuter då Timrå väljer att rycka Brattström och satsa allt framåt. Modo vinner tekningen och förvaltar uppspelet på bästa sätt och Patrik Karlkvist sätter 2-4 i öppen kasse. Timrå tar ut Brattström igen i en sista desperation men Modo håller undan och vinner matchen.

Det är en tung förlust ikväll då Timrå matchen är otroligt jämn. Modo får med sig målen och vinner således matchen. Tack för allt stöd ikväll, det var full arena och stämningen liknar mer något som utspelar sig i ett SHL-slutspel snarare än mittomgång i Hockeyallsenskan. Ni är bäst!