Hemma
Tingsryd
TAIF
Borta
Timrå
TIK

Matchguide: Lucas Sandström i spel igen

27 december 2017 10:00

Onsdagen bjuder på sex matcher i HockeyAllsvenskan - och bland annat så är Lucas Sandström tillbaka i Almtuna efter sin långa avstängning.


DAGENS TABLÅ

19.00 Almtuna - Oskarshamn, Gränbyhallen
19.00 Södertälje - AIK, Scaniarinken
19.00 Tingsryd - Timrå, Nelson Garden Arena
19.00 Vita Hästen - Karlskoga, Himmelstalundshallen
19.00 Pantern - Västervik, Malmö Isstadion
19.00 Troja-Ljungby - Björklöven, Ljungby Arena
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Södertälje mot AIK ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Sändningen startar redan 30 minuter innan nedsläpp och det blir även uppsnack kring parallellmatcherna Almtuna-Oskarshamn och Tingsryd-Timrå.
» Södertälje-tränaren Ulf Lundberg gästar införstudion.
» C More-experten Mike Helber plockar ut höstens femma i HockeyAllsvenskan.
» Spelarkorrarna Jonas Liwing, Södertälje, och Linus Lundin, AIK, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Tillbaka efter avstängningen
Efter en sju matcher lång avstängning så är Lucas Sandström tillbaka i Almtunas lag ikväll när man ställs mot Oskarshamn. Forwarden kliver in i förstakedjan med Luke Pither och Daniel Ljunggren, skriver Almtuna på sin hemsida.
Noterbart är att båda lånen Adam Boqvist och Erik Santesson också spelar för Uppsalalaget.
Almtuna är i fin form med sex segrar på de sju senaste matcherna.
– Vi har en jäkligt bra grupp. Vi är starka tillsammans och alla vill vinna. Alla drar åt samma håll, krigar på och tränar stenhårt, säger backen Linus Rotbakken till unt.se när han ska förklara succén.

Debut för SHL-lånet
Samuel Fagemo är redo för debut. Södertälje har lånat in den 17-årige talangen från Frölunda i tre matcher och han gör sin första match mot AIK.
– Fagge är en väldigt lovande spelare med bra skott och bra driv. Han är även otroligt seriös vid sidan om och noggrann. Det blir en bra injektion i gruppen under en begränsad period, säger tränaren Ulf Lundberg till Södertäljes hemsida.
Markus Persson har dragits med sjukdom och är ett frågetecken.
Matchen mot AIK är ett rivalmöte och det väntas bli storpublik. Ulf Lundberg om känslan:
– Tänd men inte spänd. Det gäller att hitta rätt nivå där och njuta av det hemmatryck som jag är helt säker på att vi kommer ha. Vi måste förmedla att det är få förunnat att få spela i den här miljön i ett derby. Det gäller att få fram den där glädjen och påminna spelarna om att, wow, det här är man inte med om så många gånger.

Forwarden har lämnat laget
Det har rumsterats om en hel del i Karlskogas trupp under säsongen. Nu får en tredje spelare också lämna laget. Efter Shane Owen och Jeff Hayes så är det Simon Mattssons tur att söka sig vidare.
BIK och forwarden har brutit samarbetet.
Mot Vita Hästen ikväll får BIK dock tillbaka en trio: Jonathan Frykholm, Patrik Parkkonen och Fredrik Höggren är alla med i truppen. Dessutom ansluter backen Alexander Leandersson på lån från Färjestad.
Victor Berglind och Daniel Bernhardt finns på frånvarolistan.

Tillbaka i Himmelstalundshallen
Niklas Czarnecki var sportchef i Vita Hästen ifjol - nu kommer han tillbaka till Himmelstalundshallen som tränare för Karlskoga.
– Det blir speciellt att komma tillbaka till Himmelstalundshallen, säger han till folkbladet.se.
Matchen är också viktig i bottenstriden.
BIK har lyft sedan Czarnecki tog över och man har vunnit tre av de fyra senaste matcherna och kommer närmast från en 5-1-seger mot MODO, en vinst man vill bygga vidare på nu.
– En spännande och rolig match. Hästen har varit fantastiska i sitt powerplay men de är väl, precis som vi, inte helt nöjda med säsongen. Matchen mot Modo gav en positiv känsla. Det är något vi vill bygga vidare på. Helheten var bra. Jag tycker att vi mår okej. Det är och var en brant uppförsbacke men det är långt kvar av säsongen, säger han.

Har "fuskat" i spelet
Oskarshamn har en hel del frånvaro mot Almtuna.
Lånen Jacob Bjerselius och Tom Hedberg är inte tillgängliga, Martin Fehérváry spelar JVM, och Wictor Ragnewall och Oscar Josefsson kan inte spela.
– Det är lite osäkert vilket lag vi mönstrar. Det enda jag kan säga är att det kommer att bli ett starkt lag som kommer göra allt dom kan för att vinna, säger tränaren Björn Hellkvist till Oskarshamns hemsida.
Lagets form är skral. Man har förlorat fyra raka matcher och åkte på en 0-8-smäll hemma mot Pantern innan julfirandet.
– Vi har tittat på saker som vi måste göra bättre. Vi har "fuskat" i spelet de tio senaste matcherna. Det har funnits tendenser som inte är så bra som vi vill att det ska vara. Nu blev det extra tydligt mot Pantern och då måste vi stå för det och göra det bättre nästa gång. Det är inget fel på viljan att göra något bra men ska man vara kreativ så måste man ha ett utförande som är opitimalt, säger Hellkvist.

SHL-lånet tillbaka igen
Oskar Svanlund inledde säsongen i Västervik men blev sedan hemkallad till Mora. Nu är han tillbaka i Västervik igen och klubben hoppas att man får behålla forwarden resten av vintern.
Svanlund kliver in i kedjan med Kalle Östman och Conny Strömberg mot Pantern, vilket gör att Lukas Löfstedt blir extraforward.
I övrigt: Jesper Nordin har återvänt till Tranås och Victor Östlund får förtroendet i kassen.

Vill vända på statistiken
Tingsryd har två dystra statistikkolumner: man drar på sig flest utvisningar och gör minst mål i ligan.
Saker man vill vända på.
– Utvisningarna måste minimeras. Vi drar inte på oss frustrationsutvisningar, utan vi drar på oss utvisningar för att vi är för heta, ofta i anfallszon. Att vi gjort minst mål är en frukt av att vi är mindre folk på banan jämfört med motståndarna, säger tränaren Magnus Sundquist till smp.se.
Mot Timrå ikväll saknas alltjämt långtidsskadade Victor Laz och Mikael Frycklund.

Jobbigt läge för forwarden
Anton Wedin slog axeln ur led mot Almtuna innan jul och nu blir Timrå-forwarden borta i tre månader.
Säsongen är därmed troligen över.
– Det kändes som att jag fått igång spelet lite och att jag var i bra form och på väg uppåt, därför är det väldigt tråkigt att det här händer, säger han till hockeypuls.se.
Mot Tingsryd saknas också Marcus Hardegård, Johan Persson och Tobias Liljendahl.
Men man får en förstärkning också: Jacob Olofsson är tillbaka i laget efter att ha tvingats lämna JVM-truppen som en av de sista spelarna.


HETA LIRARE

Anton Holm, AIK, har gjort tre mål på de två senaste matcherna och lagkamraten Erik Nyström har hittat formen med sex poäng på tre matcher.

Troja-Ljungbys Tor Immo har gjort sex poäng (tre mål, tre assist) på de fyra senaste matcherna.

Timrås Jonathan Dahlén har gjort mål i tre raka matcher.


LÄS MER

» Nya tag mot serietrean Almtuna
» Nedsläpp: Storpublik väntar mot AIK
» Julen är över och Timrå är i Småland
» Inför: IK Oskarshamn
» Inför HC Vita Hästen - BIK