Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Tisdag Tis 16 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Lördag Lör 27 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Onsdag Ons 14 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Tisdag Tis 1 November Nov
Torsdag Tor 3 November Nov
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 19 November Nov

Matti Pauna

Vad gör du nuförtiden?
– Jag jobbar som säljare på ett tryckeri i Lund och bor i samma trakt. Jag lade av med topphockeyn redan som 32-åring (efter Malmös SM-guld 1992 reds anm) för att satsa på det civila jobbet. Men jag har också provat på som tränare i Lund och i Tyringe. Ett tag stod jag också i valet och kvalet om jag skulle satsa hårdare på en tränarkarriär, men kom fram till att det skulle ta för mycket tid från familjen.

Du var bara 16 år när du debuterade i A-laget 1976. Vad minns du?
– Allt! Jag var på skolan när A-lagstränaren ”Biffen” Nilsson ringde och berättade att jag skulle hoppa in och ersätta Olle Åhman som blivit hastigt sjuk. Och det var inte vilken match som helst utan självaste Winnipeg Jets som stod för motståndet med Bobby Hull, Anders Hedberg, Willy Lindström och ”Lill-Pröjsarn” Nilsson.

Och hur gick det?
– Vi fick stryk med 3-1. Men vilken grej att befinna sig på samma is som Bobby Hull! Dagen efter var det en notis i ST där det stod något i stil med att; ”hockeypubliken kan räkna med att få höra mer om Matti Pauna i framtiden”.

Var det självklart att det skulle bli hockey när du växte upp?
– Nej, jag hade talang för att bli en riktigt duktig fotbollspelare också. Jag kom faktiskt med till elitlägret i Halmstad som 15-åring, men valet föll på hockeyn. Sedan var jag duktig i tennis också. Åke ”Tåget” Söderberg och jag spelade jämnt och det var riktigt jämna matcher också. ”Nu kommer den där Loket för att hämta dig igen”, brukade mamma ropa när han parkerade bilen utanför huset, ha ha.

Roligaste minnet?
– Jag vann ju aldrig någonting med A-laget och var inte heller med när Timrå gick upp i elitserien 80-81, eftersom jag var en sväng i Modo då. Så för mig måste det bli guldet i pojk-SM 1975 och JSM-silvret med 57:orna 1977.

Tråkigaste?
– När vi fick stryk med 6-5 av Södertälje i den avgörande matchen i kvalserien 82-83 och missade chansen att gå upp igen. Det har etsat sig fast, eftersom jag i den stunden insåg att det skulle dröja många år innan Timrå var tillbaka igen och att det var dags att röra på sig. Tyvärr fick jag ju rätt. Det dröjde 17 år innan Timrå gick upp igen.

Bästa kompisen under Timråtiden?
– Henrik Sandström, men tyvärr tappade vi kontakten när jag flyttade till Umeå och Björklöven.

Du gjorde en väldigt misslyckad sejour i Modo 80-81. Vad var det som gick snett?
– Tommy Sandlin, som var tränare då, trodde mycket på mig. Men min kropp klarade inte omställningen till den stenhårda träningen. Det var som natt och dag jämfört med Timrå. En riktig chock. Tomas Jonsson och Lars Molin och några till tränade fyra pass om dagen och siktade på att bli proffs. Men det var ett lärorikt år. Jag insåg vad som krävdes för att bli riktigt bra.

Din elitkarriär varade i hela 15 säsonger. Vilka är de största ögonblicken?
– Känslomässigt var det nog när jag representerade Medelpad i TV-pucken. Sedan kommer VM-guldet i Wien eftersom Sverige inte hade vunnit guld sedan Colorado 1962. SM-guldet med ”Löven” 1987 var också stort.

Du fick aldrig några proffserbjudanden?
– Jodå, av Toronto Maple Leafs i mitten på 80-talet. Björn Wagnsson, som var agent åt bland annat Stenmark och Borg, skötte kontakterna. Men affären stöp på att kanadensarna tyckte att jag vägde för lätt.   

Mitt minne av dig är din suveräna speluppfattning och briljanta teknik. Och så Maltsev-finten förstås (en piruett i full fart som grundlurade backarna)
– Ja, den knyckte jag av min store idol, Aleksandr Maltsev. När jag var liten var min dröm att lira med honom sovjetiska landslaget, men pappa sa att det skulle bli svårt att ordna, he,he.

Kollar du fortfarande in Timrås resultat?
– Oja, Timrå är prio ett för mig, till och med före Björklöven där jag ändå hade mina bästa hockeyår. Och även om jag varit skåning i snart 20 år är ändå Timrå hemma för mig. Där bor mamma och brorsan Micke med sin familj.