Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Tisdag Tis 21 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Idag 24 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Lördag Lör 29 Januari Jan
Tisdag Tis 1 Februari Feb
Torsdag Tor 3 Februari Feb
Lördag Lör 5 Februari Feb
Torsdag Tor 17 Februari Feb
Lördag Lör 19 Februari Feb
Tisdag Tis 22 Februari Feb
Torsdag Tor 24 Februari Feb
Lördag Lör 26 Februari Feb
Söndag Sön 27 Februari Feb
Torsdag Tor 3 Mars Mar
Lördag Lör 5 Mars Mar
Tisdag Tis 8 Mars Mar

Matti Pauna

Vad gör du nuförtiden?
– Jag jobbar som säljare på ett tryckeri i Lund och bor i samma trakt. Jag lade av med topphockeyn redan som 32-åring (efter Malmös SM-guld 1992 reds anm) för att satsa på det civila jobbet. Men jag har också provat på som tränare i Lund och i Tyringe. Ett tag stod jag också i valet och kvalet om jag skulle satsa hårdare på en tränarkarriär, men kom fram till att det skulle ta för mycket tid från familjen.

Du var bara 16 år när du debuterade i A-laget 1976. Vad minns du?
– Allt! Jag var på skolan när A-lagstränaren ”Biffen” Nilsson ringde och berättade att jag skulle hoppa in och ersätta Olle Åhman som blivit hastigt sjuk. Och det var inte vilken match som helst utan självaste Winnipeg Jets som stod för motståndet med Bobby Hull, Anders Hedberg, Willy Lindström och ”Lill-Pröjsarn” Nilsson.

Och hur gick det?
– Vi fick stryk med 3-1. Men vilken grej att befinna sig på samma is som Bobby Hull! Dagen efter var det en notis i ST där det stod något i stil med att; ”hockeypubliken kan räkna med att få höra mer om Matti Pauna i framtiden”.

Var det självklart att det skulle bli hockey när du växte upp?
– Nej, jag hade talang för att bli en riktigt duktig fotbollspelare också. Jag kom faktiskt med till elitlägret i Halmstad som 15-åring, men valet föll på hockeyn. Sedan var jag duktig i tennis också. Åke ”Tåget” Söderberg och jag spelade jämnt och det var riktigt jämna matcher också. ”Nu kommer den där Loket för att hämta dig igen”, brukade mamma ropa när han parkerade bilen utanför huset, ha ha.

Roligaste minnet?
– Jag vann ju aldrig någonting med A-laget och var inte heller med när Timrå gick upp i elitserien 80-81, eftersom jag var en sväng i Modo då. Så för mig måste det bli guldet i pojk-SM 1975 och JSM-silvret med 57:orna 1977.

Tråkigaste?
– När vi fick stryk med 6-5 av Södertälje i den avgörande matchen i kvalserien 82-83 och missade chansen att gå upp igen. Det har etsat sig fast, eftersom jag i den stunden insåg att det skulle dröja många år innan Timrå var tillbaka igen och att det var dags att röra på sig. Tyvärr fick jag ju rätt. Det dröjde 17 år innan Timrå gick upp igen.

Bästa kompisen under Timråtiden?
– Henrik Sandström, men tyvärr tappade vi kontakten när jag flyttade till Umeå och Björklöven.

Du gjorde en väldigt misslyckad sejour i Modo 80-81. Vad var det som gick snett?
– Tommy Sandlin, som var tränare då, trodde mycket på mig. Men min kropp klarade inte omställningen till den stenhårda träningen. Det var som natt och dag jämfört med Timrå. En riktig chock. Tomas Jonsson och Lars Molin och några till tränade fyra pass om dagen och siktade på att bli proffs. Men det var ett lärorikt år. Jag insåg vad som krävdes för att bli riktigt bra.

Din elitkarriär varade i hela 15 säsonger. Vilka är de största ögonblicken?
– Känslomässigt var det nog när jag representerade Medelpad i TV-pucken. Sedan kommer VM-guldet i Wien eftersom Sverige inte hade vunnit guld sedan Colorado 1962. SM-guldet med ”Löven” 1987 var också stort.

Du fick aldrig några proffserbjudanden?
– Jodå, av Toronto Maple Leafs i mitten på 80-talet. Björn Wagnsson, som var agent åt bland annat Stenmark och Borg, skötte kontakterna. Men affären stöp på att kanadensarna tyckte att jag vägde för lätt.   

Mitt minne av dig är din suveräna speluppfattning och briljanta teknik. Och så Maltsev-finten förstås (en piruett i full fart som grundlurade backarna)
– Ja, den knyckte jag av min store idol, Aleksandr Maltsev. När jag var liten var min dröm att lira med honom sovjetiska landslaget, men pappa sa att det skulle bli svårt att ordna, he,he.

Kollar du fortfarande in Timrås resultat?
– Oja, Timrå är prio ett för mig, till och med före Björklöven där jag ändå hade mina bästa hockeyår. Och även om jag varit skåning i snart 20 år är ändå Timrå hemma för mig. Där bor mamma och brorsan Micke med sin familj.